Je huis te koop zetten. Wat is de beste tijd van het jaar?


Je denkt er al een tijdje over om je huis te koop te zetten. Jullie willen graag aan een gezin beginnen en dromen van een grote tuin met een schommel. Of de kinderen zijn juist allemaal de deur al uit waardoor die fijne eengezinswoning met drie slaapkamers toch wel erg groot is geworden. Tijd voor wat anders. Maar wat is nu de beste periode van het jaar om die stap te zetten? Heeft het seizoen invloed op je verkoopkansen?

 

Lente ideaal seizoen voor verkoop huis

De tijd van het jaar waarin je een tekoopbord in de tuin zet, kan veel uitmaken. De verkoopcijfers laten al jaren een structureel seizoenspatroon zien. Het voorjaar springt eruit als de periode waarin de meeste huizen verkocht worden. Betekent dat ook dat de lente de beste periode is om je huis te koop te zetten?

Vaak wel. Voor kopers is de eerste indruk die ze krijgen van een huis van groot belang. Daarom zijn goede foto’s bij je Funda-advertentie essentieel. En foto’s lukken meestal beter als het zonnig is en de tuin in volle bloei. Ook tijdens de rondleiding ziet een huis er al snel aantrekkelijker uit als het zonlicht volop naar binnen schijnt. En gezinnen met schoolgaande kinderen geven vaak de voorkeur aan het kopen van een huis in mei, zodat de sleuteloverdracht en de verhuizing in de zomervakantie vallen.

 

Nadelen van huis verkopen in het voorjaar

In veel gevallen is de lente dus het ideale moment om je huis te koop te zetten. Dat betekent echter ook dat de concurrentie relatief hoog is. Soms kan het de moeite waard zijn om een ander moment te kiezen. Bijvoorbeeld als je huis vooral geschikt is voor gepensioneerden die niet gebonden zijn aan de schoolvakanties. Ook voor een vakantiehuisje in het zonnige buitenland zijn juist de koude wintermaanden het moment om kopers te verleiden. 

Ook al geven de trends op de huizenmarkt hints voor wat een goed moment is om je huis te verkopen, het blijft lastig. Er speelt natuurlijk veel meer mee dan het weer. Zo kan het hypotheekbeleid het normale seizoenspatroon beïnvloeden. Gaan er in het nieuwe jaar bijvoorbeeld nieuwe hypotheekregels in? Dan kan het zijn dat kopers juist willen wachten tot januari, een maand waarin het gewoonlijk erg rustig is op de huizenmarkt. 

De NVM-makelaar is altijd op de hoogte van (aankomende) veranderingen op de huizen- en hypotheekmarkt. Hij of zij kan je het beste adviseren hoe je daar als verkoper op inspeelt. Ook wat in jouw specifieke situatie het beste moment is om je huis te verkopen – lente, zomer, herfst of winter – kan de NVM-makelaar je het beste vertellen.

 

Vind hier een makelaar die bij je past.

Meer blogs lezen?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?