Dé Groningse woningmarkt bestaat niet

Onlangs maakte de NVM de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal van 2019 bekend. Wat laten die cijfers zien? ‘De krapte op de woningmarkt houdt aan. Toch neemt de gekte verder af,’ concludeert landelijk NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Geldt dat ook voor provincie Groningen? 

Ja en nee. Dé Groningse woningmarkt bestaat namelijk helemaal niet. Het woningaanbod in de provincie valt niet zomaar in een paar cijfers te vangen. Als we het over het kopen van een huis hebben, zou je zelfs kunnen zeggen: Groningen, de gekste!

 

Groningen: de krapste én ruimste woningmarkt

 Landelijk gezien hebben huizenverkopers gemiddeld 45 dagen een Te Koop-bord in de tuin staan. Wie een huis zoekt in gemeente Groningen moet echter veel sneller reageren. Daar verkoopt een woning gemiddeld binnen 25 dagen. Een groot contrast met de omliggende gemeenten. In Pekela en de voormalige gemeente Eemsmond kan het bijvoorbeeld soms meer dan 100 dagen duren voor een huis verkocht is. 

Dit contrast blijkt ook uit de krapte-indicator. Dit is het cijfer waarmee de NVM aanduidt uit hoeveel woningen huizenzoekers kunnen kiezen die passen bij hun wensen en financiën. In de stad zijn dat er gemiddeld slechts twee. Het laagste kraptecijfer van heel Nederland. Buiten de stadsgrenzen is de keus een stuk ruimer. Plaatsen als Slochteren, Appingedam, Hoogezand-Sappemeer of Veendam hebben een kraptecijfer van 6,5 tot zelfs 10. Dat betekent dat de regio Groningen niet alleen te maken heeft met de krapste, maar ook met de meest ruime woningmarkten van het land.

 

De NVM-aankoopmakelaar 

Een ruime keus aan woningen maakt de beslissing over waar je wilt gaan wonen niet per se makkelijker. Zoveel keus, hoe weet je dan wat echt bij jou past? Iemand die je daar goed bij kan helpen is de NVM-aankoopmakelaar. Hij of zij kent de lokale markt door en door en weet precies waar de buitenkansjes liggen in jouw situatie.

 

Vind hier een makelaar die bij je past.

Meer blogs lezen?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?