Wie een appartement koopt, krijgt te maken met bijkomende servicekosten. De verkoper of diens makelaar moet de koper van tevoren juist informeren over de hoogte hiervan.

Dat laatste gebeurt niet altijd. Zoals in het geval waarin een koper naar de rechter stapte om financiële compensatie te eisen. In de funda-tekst had gestaan dat de servicekosten voor zijn appartement in totaal 156,71 euro per maand bedroegen. De beheerder van de Vereniging van Eigenaars had dit bedrag per e-mail doorgegeven. In de bijlage bij de koopovereenkomst stond echter een heel ander bedrag namelijk in totaal 193,79 euro voor de woning én de berging. Dit bedrag was afkomstig uit de begroting van de VvE.

De koper heeft daar op dat moment geen notitie van genomen. Hij kwam er pas achter nadat hij de koopovereenkomst had ondertekend – maar voordat het transport bij de notaris had plaatsgevonden. De koper vindt nu dat hij wat betreft de hoogte van de servicekosten op een dwaalspoor is gezet. Had hij de werkelijke servicekosten van tevoren geweten, dan had hij het appartement niet voor deze koopprijs gekocht. Hij doet daarom een beroep op dwaling en wil dat de verkoper de extra servicekosten voor zijn rekening neemt. En dat voor een termijn van maar liefst dertig jaar.

Wat vond de rechter hiervan? Die stelt dat de koper had mogen vertrouwen op de juistheid van de informatie in de funda-tekst en de e-mail. Dat de begroting met andere bedragen vóór de ondertekening naar de koper is gestuurd, doet naar niets aan af. Uit zo’n begroting kun je niet eenvoudig opmaken dat de servicekosten in werkelijkheid bijna 25 procent hoger uitvallen. Bovendien had de verkoper het verschil duidelijk moeten melden.

Maar met welk bedrag moet de koopsom nu worden verminderd om de koper te compenseren? De rechtbank vindt het niet aannemelijk dat de koper dertig jaar in het appartement zal blijven wonen – ook gezien zijn leeftijd. Belangrijk is wel de vraag: welk lager koopbedrag had de koper bij een juiste voorstelling van zaken kunnen bedingen. De rechter denkt dat dan over het afgesproken bedrag van 320 duizend euro geen overeenstemming zou zijn bereikt. Hij schat in dat er was dooronderhandeld. In dit specifieke geval vond hij daarom een aanpassing van de koopprijs met 7.500 euro redelijk.

Een NVM-aankoopmakelaar helpt verrassingen te voorkomen. Hij of zij doet standaard onderzoek naar de VvE-begroting en de hoogte van de servicekosten.

 

 

 

NVM-makelaar nodig?

Meer blogs lezen?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van NVM Groningen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.