Onlangs maakte de NVM de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal van 2019 bekend. Wat laten die cijfers zien? ‘De krapte op de woningmarkt houdt aan. Toch neemt de gekte verder af,’ concludeert landelijk NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Geldt dat ook voor provincie Groningen? 

Ja en nee. Dé Groningse woningmarkt bestaat namelijk helemaal niet. Het woningaanbod in de provincie valt niet zomaar in een paar cijfers te vangen. Als we het over het kopen van een huis hebben, zou je zelfs kunnen zeggen: Groningen, de gekste!

De mogelijkheden om de verkoop van een huis in eigen hand te houden nemen toe. Via het internet regelen mensen de verkoop zelf, van waardebepaling en bezichtigingen tot het sluiten van de deal. Soms met enig advies op afstand van bijvoorbeeld een ‘doe-het-zelf of doe-het-samenformule’ maar ook steeds vaker volledig op eigen houtje via Marktplaats. Is dat verstandig?

 

Geld besparen op de makelaar?

Voor gebruikers van bovengenoemde diensten blijkt de belangrijkste beweegreden het besparen van geld. Door alles zelf te doen, kunnen verkopers de makelaarsbeloning of courtage in eigen zak houden; op een prijs van enkele tonnen natuurlijk een fors gedrag. Het is echter zeer de vraag of deze geldbesparing opweegt tegen de mogelijke risico’s van verkoop in eigen beheer en de tijd die het kost.

 

De deal rond de verkoop van een huis is gesloten. Koper en verkoper tekenen beiden de koopovereenkomst. Dan blijkt dat de koper de hypotheeklening niet rond krijgt en het voorlopig koopcontract wil ontbinden. Is dit nog mogelijk?

 

Voorbehoud van financiering

De koper kan dankzij de ontbindende voorwaarden afzien van de koop. Deze voorwaarden zijn opgenomen in het voorlopig koopcontract. Een veelgebruikte ontbindende voorwaarde is het financieringsvoorbehoud. Wanneer het de koper niet lukt om een hypotheeklening te krijgen, dan kan hij de koop ontbinden. Dit gaat echter niet zomaar.

De huizenmarkt in Groningen, stad en provincie, kent grote verschillen in ontwikkeling en omstandigheden. Wie een huis wil kopen, neemt daarom het beste een aankoopmakelaar in de arm. Die kent de lokale markt als geen ander. Bovendien: met een aankoopmakelaar krijg je meer voor elkaar.

 

Wat is een aankoopmakelaar? 

Als je een huis op het oog hebt, kom je meestal eerst in contact met de makelaar van de verkoper. Die zal netjes informatie geven en alles over het huis vertellen. Maar het blijft natuurlijk de makelaar die door de verkoper is ingeschakeld om zijn huis te verkopen.

 

Wie een appartement koopt, krijgt te maken met bijkomende servicekosten. De verkoper of diens makelaar moet de koper van tevoren juist informeren over de hoogte hiervan.

Dat laatste gebeurt niet altijd. Zoals in het geval waarin een koper naar de rechter stapte om financiële compensatie te eisen. In de funda-tekst had gestaan dat de servicekosten voor zijn appartement in totaal 156,71 euro per maand bedroegen. De beheerder van de Vereniging van Eigenaars had dit bedrag per e-mail doorgegeven. In de bijlage bij de koopovereenkomst stond echter een heel ander bedrag namelijk in totaal 193,79 euro voor de woning én de berging. Dit bedrag was afkomstig uit de begroting van de VvE.