Wie een appartement koopt, krijgt te maken met bijkomende servicekosten. De verkoper of diens makelaar moet de koper van tevoren juist informeren over de hoogte hiervan.

Dat laatste gebeurt niet altijd. Zoals in het geval waarin een koper naar de rechter stapte om financiële compensatie te eisen. In de funda-tekst had gestaan dat de servicekosten voor zijn appartement in totaal 156,71 euro per maand bedroegen. De beheerder van de Vereniging van Eigenaars had dit bedrag per e-mail doorgegeven. In de bijlage bij de koopovereenkomst stond echter een heel ander bedrag namelijk in totaal 193,79 euro voor de woning én de berging. Dit bedrag was afkomstig uit de begroting van de VvE.

Huis kopen: hoe zit het met de bedenktijd? 

 

Wie een huis koopt, heeft volgens de wet 3 dagen bedenktijd. Hoe zit dat precies?

 

3 dagen bedenktijd

Koop je een huis? Dan heb je volgens de wet 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd is ingevoerd om je als koper tegen overhaaste beslissingen te beschermen. Tijdens deze dagen mag je het koopcontract nog ontbinden. Dit kun je doen zonder dat daar kosten aan zijn verbonden en zonder dat je een reden hoeft op te geven. Dat betekent natuurlijk niet dat je zonder nadenken je handtekening onder een koopovereenkomst kunt zetten. De bedenktijd gaat in op de dag nadat het contract door zowel de koper als verkoper is ondertekend. Daarnaast moet je als koper een versie van de akte in je bezit hebben.

Wat levert de verhoogde NHG-kostengrens op voor huizenkopers in Groningen?

 

Heel veel huizenkopers in Groningen gaan dit jaar profiteren van de verhoogde NHG-kostengrens.

 

Op 1 januari is de maximale prijs van een woning die je mag financieren met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogd van 265.000 naar 290.000 euro. En dat is goed nieuws voor huizenzoekers in Groningen. Waarom eigenlijk?

Huis verkopen: wat als de koper de afspraken niet nakomt?

 

De verkoop van je woning is zo goed als rond. En dan laat de koper ineens weten dat hij het huis niet wil kopen. Wat nu?

 

Koper haakt af

Eindelijk, je huis is verkocht en de koopovereenkomst is getekend. Alles lijkt koek en ei. De afspraak voor de overdracht bij de notaris is al gemaakt. Maar dan laat de koper op het laatste moment weten dat hij het huis niet kan of wil kopen. Bijvoorbeeld omdat hij in scheiding ligt, zijn baan kwijt is of zijn zinnen op een ander huis heeft gezet. Wat moet je als verkoper nu doen?

Bezichtigen en bieden: wie het eerst komt, wie het eerst maalt?

 

Op een mooie winterdag maak je een wandeling door je favoriete woonwijk. Je oog valt op dat ene mooie hoekhuis, het staat te koop. Hier zie je jezelf al helemaal wonen. 

 

Je pakt snel je telefoon om op funda te kijken. Wat blijkt? De woning staat nog maar een dag online en past ook nog eens binnen je budget. Je laat het er niet bij zitten: je belt direct met de verkopende makelaar om een bezichtiging in te plannen.