Bijna is het zo ver en kun je genieten van je allereigenste stulpje. Nog even de laatste loodjes: een bouwkundige keuring, het definitief op orde maken van de hypotheek en het papierwerk voor de notaris, en je kunt met bubbeltjesplastic en verhuisdozen aan de slag. Tip: giet die last minute-zaken in een handzaam lijstje.

Bouwkundige keuring

Wil je van tevoren zeker weten wat de staat van je nieuwe huis is dan kun je een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. Handig om te weten: de resultaten kun je gebruiken bij onderhandelingen en zijn op te nemen als ontbindende voorwaarde in het voorlopige koopcontract.

Dit raden we je aan: 
Onderzoeksplicht

Hypotheek & taxatie

Een bank geeft niet zomaar een hypotheek. De geldverstrekker wil weten of het huis dat je koopt een goede investering is. Dat gebeurt in een taxatierapport waarin de marktwaarde van jouw toekomstige huis staat. Zo weet de bank of het risico van de koop niet te groot is. Het is sinds de crisis van 2008 een wettelijk verplicht risicomaatregel om ook jou als koper te beschermen. Sinds begin van dit jaar mag een hypotheek maximaal 102% van de marktwaarde van een woning bedragen. De hypotheek aanvraag loopt in stappen. In het kort: eerst ontvang je een concept hypotheekofferte. Dan, als alle benodigde documenten positief zijn beoordeeld door de hypotheekverstrekker, ontvang je de definitieve hypotheekofferte. Deze is beperkt geldig, binnen de termijn die in de offerte staat moet de hypotheekakte bij de notaris zijn getekend.

Wat je ook wilt weten over de taxatie.

Notaris

In Nederland regelt de notaris alle juridische zaken rondom een overdracht. Dat is wettelijk verplicht en bovendien een welkome afspraak aangezien hij of zij als een onafhankelijke en onpartijdige tafelgenoot zowel jouw belangen als die van de verkoper eerlijk beoordeelt. Ook waakt de notaris over de financiële kant van het verhaal en stelt hij of zij zowel de eigendoms- als de hypotheekakte op. Vergeet niet een offerte op te vragen – shoppen loont in deze.

Verzekeringen

Bij een huis kopen horen meerdere verzekeringen. Een opstalverzekering bijvoorbeeld. Die komt van pas bij brand, waterschade en andere rampzalige gebeurtenissen. Maar ook een overlijdensrisicoverzekering moet in je pakket, zeker als je samenwoont. Als de een namelijk komt te overlijden, kan de ander in het huis blijven wonen. Zo zijn er nog een aantal verzekeringen die goed van pas kunnen komen. Denk aan een kapitaal-, inboedel- en bouwgarantverzekering.

Aansluitingen

Niet onbelangrijk – en vaak vergeten: het aanvragen van allerlei aansluitingen voor gas, licht, water etc. Het verschilt per leverancier hoe snel de aansluiting wordt doorgevoerd. Wees dus op tijd met het aanvragen van deze voorzieningen en neem in één zwaai ook je televisie- en internetbundel mee.

Inpakken

Als je jaren op dezelfde plek hebt gewoond, dan heb je waarschijnlijk veel spullen om je heen verzameld. Een verhuizing is hét moment om een schifting te maken tussen dat wat je wil meenemen en dat wat je achterlaat. Zodat je opgeruimd en al in je nieuwe huis van start kunt gaan. Moeite met spullen wegdoen? Stelregel van opruimen is: een jaar niet gebruikt, in je handen gehad of gemist, dan kan het weg. Het hoeft natuurlijk niet allemaal in de grijze bak te belanden, weggeven (vrienden, familie, kringloopwinkel) kan ook.

Dit raden we je aan: 
Kunst van het opruimen

Verhuizer

Verhuizen is niet de minste klus en kan veel kopzorgen meebrengen. Ook niet onbelangrijk: het zorgt voor stress en onderlinge ruzies. Een goede voorbereiding betekent het halve werk. Je kunt zelf verhuizen, dat is voordelig, maar ook tijdrovend. Een andere optie is om de verhuizing (deels) uit te besteden. Wanneer je voor een professionele verhuizer kiest, is niet alleen het vervoer, maar zijn ook de inpakmaterialen inbegrepen. Bovendien is je inboedel tot een zeker bedrag verzekerd.